EEN LEKKER WHISKEY-WEERTJE
3 ZOMERCOCKTAILS MET WHISKEY EN BOURBON
Zodra de zon doorbreekt en de temperatuur de hoogte in schiet, schuiven we de donkere spirits achter in de kast om plaats te maken voor gin, tequila en wodka. Maar deze zomer steek jij die old fashioned in een korte broek. Drie van de beste bartenders van Nederland shaketen en stirden een pleidooi om donkere spirits niet alleen voor donkere dagen te bewaren. Hun (zonnige) inspiratie vonden ze in dé nieuwe cocktailbestemming van Europa, Athene. Want in de Griekse hoofdstad lijken de nieuwe cocktailgoden op te zijn gestaan. De stad staat dit jaar zelfs met drie bars in The World’s 50 Best Bars: Line, Baba au Rum en The Clumsies.
Deze zomercocktails met whiskey zijn verfrissend en gelaagd. En makkelijk thuis te maken. Ook als je tot nu toe niet verder kwam dan die traditionele old fashioned.
EEN BOOZY & BITTERZOET APERITIEF
Osvalds Rinkis van cocktailbar The Tailor zag hoe de Grieken met weinig ingrediënten explosieve smaken konden creëren. En hij besloot datzelfde te doen. Zijn See Them Coming is een twist op klassieke aperitief-cocktails. Maar dit bitterzoete zomer-aperitief werkt door de diepte van de Jack Daniel’s Bonded net zo goed als afsluiter van de avond.
SEE THEM COMING
door Osvalds Rinkis van The Tailor
25 ml Jack Daniel’s Bonded
25 ml Strega of een ander zoet kruidenlikeur
25 ml Aperol
35 ml limoensap
Een paar druppels zout water
Garnering
Limoenschil
Bereiding
Vul een klein coupeglas met ijsblokjes om hem wat te koelen. Vul een shaker met ijsblokjes. Shake alle ingrediënten in de shaker. Gooi het ijs uit het glas. Schenk de cocktail door een klein zeefje uit in het glas. Garneer met een stukje limoenschil op de rand.
EEN OLD FASHIONED IN ZIJN KORTE BROEK
Nick Vrielink van Fitz’s Bar stak de old fashioned in het nieuw. De basis is Woodford Reserve bourbon. Met wat extra zomers zoet van de smaak van rijpe perziken en de kruidigheid van verse basilicum.
SUMMER FASHION
door Nick Vrielink van Fitz’s Bar
50ml Woodford Reserve Bourbon
10ml Crème de Pêche geïnfuseerd met basilicum*
10ml Monin Honingsiroop
2 scheutjes Angostura sinaasappelbitters
Garnering
Een basilicumblaadje
Vul een laag glas met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten in het glas. Roer kort door. En garneer met een basilicumblaadje.
*Schenk 200ml Crème de Pêche in een afsluitbare bak of pot. Stop daar 8-10 blaadjes basilicum bij en laat dat 12 – 24 uur staan.
BOURBON WAAR JE VAN KAN BLIJVEN DRINKEN
Level up! Klaar om net een stapje verder te gaan? Voor dit drankje met Woodford Reserve moet je zelf even de keuken in duiken om Martin’s Juicebomb-siroop te maken. Maar dan eindig je wel met een cocktail waar iedereen van wil blijven drinken. Zoet en vol, maar toch fris en zomers. De Gold Rush Fizz van Martin Eisma van cocktailbar Sins of Sal drinkt als vloeibare zonsondergang.
GOLD RUSH FIZZ
door Martin Eisma van Sins of Sal
40ml Woodford Reserve Bourbon
20ml citroensap
15ml zelfgemaakt ‘Juicebomb’-siroop*
2 scheutjes Angostura bitters
60ml (droge) appelcider
Garnering
Bijenpollen
Bereiding
Vul een hoog glas met ijsblokjes. Vul een shaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de appelcider, in de shaker. Shake de cocktail kort. Schenk ‘m door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de appelcider tot het glas mooi vol zit. Garneer door wat bijenpollen over de cocktail te strooien.
Siroop
100ml kokoswater
250ml bloemenhoning
10ml oranjebloesemwater
2,5gr zeezout
Combineer alle ingrediënten in een steelpannetje op een laag vuur. Roer totdat alles mooi gemengd is. Laat de siroop afkoelen voordat je hem in een cocktail gebruikt.
Noot voor de redactie
Voor meer informatie, interview aanvragen en beeldmateriaal neem contact op met Roger Bloem via marketing@rogerbloem.nl of via 06-42805307.
High-res beeldmateriaal:
https://drive.google.com/drive/folders/16TiG0BaP6-BwxD0–uSyTyj5SRYPRFSj?usp=sharing
Instagram bartenders:
Osvalds Rinkis: https://www.instagram.com/osvaldsrinkis/
Nick Vrielink: https://www.instagram.com/nick.vr/
Martin Eisma: https://www.instagram.com/stirredovershaken/
Instagram bars:
The Tailor: https://www.instagram.com/thetailoramsterdam/
Fitz’s Bar: https://www.instagram.com/fitzsbaramsterdam/
Sins of Sal: https://www.instagram.com/sinsofsal/
Instagram drankmerken:
Fords Gin: https://www.instagram.com/fordsgin/
Jack Daniel’s: https://www.instagram.com/jackdanielsnederland/
Woodford Reserve: https://www.instagram.com/woodfordreserve/
Over Woodford Reserve
Woodford Reserve Straight Bourbon Whiskey wordt op traditionele wijze gemaakt op de Woodford Reserve Distillery in Kentucky. Al in 1812, werd op deze ‘National Historic Landmark’, voor het eerst bourbon geproduceerd. Dat maakt deze distilleerderij één van de oudste van Amerika. Woodford Reserve combineert de erfenis van een traditionele distilleertechniek met moderne wetenschap, wat resulteert in een perfect uitgebalanceerde bourbon. Ontdek meer dan tweehonderd waarneembare smaaktonen, van hartige granen en hout, tot zoete aroma’s, kruiden en fruit- en bloemige tonen.
Lees meer over Woodford Reserve via www.woodfordreserve.com.
Over Jack Daniel’s Bonded Tennessee Whiskey
Jack Daniel’s Bonded is gemaakt naar Jack’s aloude recept van 80% mais, 12% gemoute gerst en 8% rogge. De vaten zijn met de hand geselecteerd op een unieke karakteristieke diepe kleur, smaak, en aroma, wat een donkere, rijkere en meer eikenhouten karakter met zich meebrengt. Met zijn 100 proof (50%), maakt het een whiskey met een bite en een zachte afdronk van karamel, eiken en verschillende kruiden.
Lees meer over Jack Daniel’s Bonded op www.jackdaniels.com
Over Fords Gin
Fords Gin is een samenwerking tussen gin expert en wereldberoemd bartender Simon Ford en 10e generatie master distiller Charles Maxwell, distilleerder in Londen bij de beroemde ‘Thames Distillers’. Fords Gin is een moderne variant op de klassieke London Dry Gin, de traditionele basis van jeneverbes en korianderzaad in combinatie met kruidige, bloemige en citrustonen maakt dit dé basis voor iedere (klassieke) gincocktail.
Lees meer over Fords Gin op www.fordsgin.com