NEGRONI WEEK 2024
(Her)ontdek van 16 – 22 september de Italiaanse cocktailklassieker bij de beste bars in Nederland
Al meer dan 100 jaar is de Negroni een van de meest geliefde cocktails onder de Italiaanse zon. Het is de bitterzoete klassieker bij ieder aperitivo. Want met zijn simpele recept van gelijke delen Campari, gin en rode vermout kan iedereen een Negroni maken. Toch is de Italiaanse lieveling veel veelzijdiger dan zijn recept doet vermoeden. Tijdens Negroni Week laten bars over de hele wereld proeven hoe innovatief zij met de Negroni zijn, om zo geld op te halen voor Slow Food. Ontdek alle deelnemende bars op NegroniWeek.com/find.
DE GESCHIEDENIS / De legende van graaf Negroni
Voor veel cocktails is ‘t moeilijk om echt aan te wijzen wanneer het drankje bedacht werd. Maar wie met een aficionado een gesprek start over het ontstaan van de Negroni kan weleens in een verhitte discussie belanden. Er zijn tientallen – soms wat sterke – verhalen over de bedenker van de cocktail. De meest vertelde en meest geliefde versie is het verhaal van graaf Negroni.
De legende van de graaf begint in 1919. Met een glas Americano; het aperitief met Campari, vermout en bruisend water. Als vaste gast van Casoni Bar in Florence vroeg graaf Negroni naar verluidt of bartender Fosco Scarselli iets meer kick kon geven aan zijn Americano. Scarselli verving het bruisende water voor gin en serveerde dat aan de graaf. Het drankje zou zo populair worden dat andere gasten begonnen te vragen om ‘een Americano zoals die van graaf Negroni’. En dat werd uiteindelijk simpelweg Negroni.
HET RECEPT / De bitterzoete drie-eenheid
Op het Italiaanse terras is de Negroni een vaak geziene gast, naast alle spritzes. Deze cocktail van onder de Mediterrane zon naar huis halen? Simpel. Vul een mixing glass met ijs. Een goede Negroni begint met Campari en daarna gelijke delen gin en rode vermout. Roer dit kort door tot je Negroni koud is. Schenk de cocktail uit in een laag glas met ijs en garneer met een half schijfje sinaasappel. Salute! Je kan de Negroni zelfs direct in een glas mixen.
30 ml Campari
30 ml Gin
30 ml Red Vermouth
Er zijn veel variaties en voorlopers op de Negroni. Met allemaal net andere nuances in recept en smaak. Voor de Negroni en de Americano bestonden, was er de Milano–Torino: simpelweg Campari en rode vermout met ijs. In de Negroni Sbagliato vervangt prosecco de gin. En ook de Old Pal schuift flink in het recept. Vervang de gin met rye whiskey, wissel de rode vermout met droge vermout en serveer de cocktail in een coupeglas.
NEGRONI WEEK / (HER)ONTDEK DE NEGRONI
De klassieker proberen of juist variaties op de Negroni ontdekken? Van 16 – 22 september steun je met elke toast het goede doel. Campari en Imbibe Magazine werken ieder jaar samen met duizenden bars om geld in te zamelen voor Slow Food. In 12 jaar tijd liep dat op tot meer dan 5 miljoen euro. En ook Nederlandse bars dragen flink wat glazen en omzet bij.
Tijdens Negroni Week 2024 staan er innovatieve versies van de Negroni op menukaarten in Nederlandse cocktailbars. En de beste bartenders ter wereld reizen af naar Amsterdam om bars voor één avond over te nemen. Op maandag 16 september is bar Tata uit Kopenhagen te vinden in Rosalia’s Menagerie. Op woensdag de 18de halen Selva & Sonora #33 in World’s Best Bars uit Rome naar Amsterdam. Freni & Frizioni is dan voor één keer te vinden in ’t restaurant. En Fitz’s Bar in het Pillows Hotel host op vrijdag 20 september bar Little Red Door uit Parijs, de nummer 6 van de wereld. Op zondag sluit Negroni Week af met een closing party bij LuminAir. En maken al die Negroni’s hongerig? nNea (#8 Best Pizza) verkoopt naast hun prijswinnende pizza’s de hele week een ready to drink Negroni die ze samen met Groovy Fluids Lab ontwikkelden voor Negroni Week 2024.
Klaar voor een salute? Ontdek alle deelnemende bars op NegroniWeek.com/find
Noot voor de redactie
Voor meer informatie, beeldmateriaal, neem contact op met Roger Bloem via marketing@rogerbloem.nl of via 06-42805307.
VOLLEDIGE PROGRAMMA
Maandag 16/9 – Rosalia’s Menagerie / TATA (Kopenhagen)
Dinsdag 17/9 – Groovy Fluids Lab / Jerry Thomas Bar Room (Rome)
Woensdag 18/9 – Sonora / Freni & Frizioni (Rome)
Donderdag 19/9 – Vesper / Creps Al Born (Barcelona)
Vrijdag 20/9 Fitz’s Bar / Little Red Door (Parijs)
Zaterdag 21/9 – Door 74 / Bitter Sweet Lovers Night
Zondag 22/9 – Closing Party @ Luminair
Handige links
Beeldmateriaal: Google Drive map
Website Negroni Week Events: https://redcarpetspirits.com/negroni-week/
Website Negroni Week: https://www.negroniweek.com/find/
Instagram Negroni Week : https://www.instagram.com/negroniweek/
Instagram Red Carpets Spirits: https://www.instagram.com/redcarpetspirits/
Over Campari
In 1860 bedacht Italiaan Gaspare Campari het recept voor een felrode en bittere spirit, Campari. En sinds die dag in Italië werd het recept nooit meer veranderd. Campari weerspiegelt de ziel van Milaan, zijn thuisstad. Een plek die niet draait om opzichtigheid, maar zich langzaam onthult aan wie de tijd neemt om te ontdekken. Campari wordt gemaakt volgens een geheim recept met een infusie van verschillende kruiden, planten en vruchten. Ze komen samen in een aangenaam bitter ‘aperitief’ met een fluweelzachte nasmaak. Campari belichaamt al meer dan 160 jaar kunst en creativiteit wat resulteerde in samenwerkingen met enkele briljante artiesten van hun tijd, zoals Paolo Sorrentino, Penelope Cruz, Salma Hayek, Federico Fellini en Uma Thurman.