RIJKSDAALDER
Joris Bijdendijk & Dennis Huwaë koken de lekkerste woordspeling van ‘t jaar
Joris Bijdendijk en Dennis Huwaë lanceren op 3 december de lekkerste woordspeling van het jaar; Rijksdaalder. Een fine dining thuiskookmenu met drie gangen RIJKS® en drie gangen Daalder – aan eigen keukentafel. Het menu, (€75,- per persoon) komt inclusief een amuse, brood met boter en friandises voor bij de koffie. En wie tussen de bakjes en zakjes een gouden rijksdaalder vindt, schuift binnenkort ook in beide restaurants aan voor een avond Rijksdaalder. Reserveren kan vanaf nu voor heel december via ThuismetDaalder.nl of RIJKSrestaurant.nl.
Vijf jaar lang liepen twee Amsterdamse chefs met het idee voor een samenwerking. Bijdendijk: ‘Het was iemand uit het team van RIJKS® die het opmerkte toen Dennis en ik naast elkaar op het terras zaten. “Hey, leuk. Rijks – Daalder.” We wisten direct dat we daar wat mee moesten.’
Hoewel de chefs al jaren bevriend zijn, gaan ze met Rijksdaalder voor het eerst een samenwerking aan. In een zesgangenmenu vullen twee uiteenlopende stijlen elkaar aan: De liefde voor producten uit Hollandse grond van RIJKS® en de toegankelijke creativiteit van Daalder. Huwaë: ‘Onze stijlen zijn totaal anders, maar kwaliteit – daar gaat het bij ons beide over. We hebben veel bewondering voor elkaars werk. Dus hoe mooi is het om eindelijk eens wat samen te doen? Al is het natuurlijk in een totaal andere vorm dan we dachten.’
RIJKS® & Daalder in eigen keuken
Net als bij hun andere deliverymenu’s; RIJKS® at Home en Thuis met Daalder, worden gerechten in eigen keuken afgemaakt. Via videoinstructies, waarbij je meeluistert met de culinaire conversaties van twee chefs, leer je signatures te bereiden als de millefeuille van rode biet van RIJKS® en de pulpo met fregola van Daalder. Mindere thuiskoks hoeven zich geen zorgen te maken. Het meeste werk hebben de chefs al gedaan. Wie een oven aan kan zetten, een bordje op kan maken en water aan de kook weet te brengen, kan deze avond meekomen met de keukenteams van Daalder en RIJKS®.
Bijdendijk: ‘We hebben de afgelopen maanden zoveel nieuwe dingen kunnen uitproberen en testen. Met Rijksdaalder gaan we daardoor op een nog hoger level zitten. Thuiskoken 2.0.’ Voor de complete restaurantervaring aan huis kozen de sommeliers van beide restaurants bijpassende wijnen voor ieder gerecht. Voor €69,- komt Rijksdaalder met zes verschillende wijnen voor twee personen. Wie naast zes gangen ook een gouden “rijksdaalder” aantreft in de box, is nog lang niet uitgetafeld. Deze 25 gelukkige vinders schuiven als de restaurants weer open zijn live aan voor drie gangen in RIJKS® en drie gangen in Daalder.
Bestellen
Rijksdaalder is vanaf nu zowel klassiek als vegetarisch te bestellen via ThuismetDaalder.nl of RIJKSrestaurant.nl. Rijksdaalder is van woensdag t/m zondag op te halen in RIJKS® en Daalder en elke dag bij Edel by Dennis aan de Postjesweg 1. Voor €17,50 per pakket wordt het menu ook door heel het land bezorgd (m.u.v. de Waddeneilanden). Landelijke bestellingen moeten een dag van tevoren voor 12:00 uur geplaatst zijn.
Noot voor de redactie
Foto’s vrij voor gebruik onder vermelding van credits: Lyan van Furth / LVFfood.com. Voor meer informatie, beeldmaterialen en interviewaanvragen, neem contact op met Roger Bloem via persbericht@rogerbloem.nl of via 06-42805307.
Over Joris Bijdendijk
Joris Bijdendijk (1984) is de executive chef van restaurant RIJKS®, dat in november 2014 geopend werd. Met RIJKS® introduceerde Bijdendijk de ‘keuken van de Lage Landen’ met zijn kenmerkende eenvoud en Nederlandse producten. Als chef laat hij zich inspireren door ingrediënten uit Nederlandse grond die hij regelmatig combineert met de internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen beïnvloeden. In 2016 werd RIJKS® onderscheiden met een Michelinster en in 2017 ontving Bijdendijk de titel SVH Master Chef. Daarnaast lanceerde hij dat jaar zijn boek ‘Bijdendijk. Een keuken voor de Lage Landen’, vanuit een missie om een Nederlandse keuken te creëren die gebruik maakt van het mooiste dat uit Hollandse grond komt.
Over Dennis Huwaë
Hij mocht zijn loopbaan in de horeca dan als tiener bij McDonalds beginnen, Dennis Huwaë (1984) kookte het grootste gedeelte van zijn culinaire carrière bij elkaar in tweesterrenrestaurants als Ciel Bleu**, Brouwerskolkje** en &Samhoud**. Uit een drive om altijd de beste te zijn, weet Huwaësinds zijn eerste stap in de keuken onophoudelijk zijn eigen grenzen te verleggen. Als chef en als ondernemer. In 2016 opende hij vanuit die missie restaurant Daalder, waar hij op topniveau wilde koken zonder de bijbehorende plechtige sfeer en stijve bediening. In 2018 ontving Huwaë de titel ‘Meest Talentvolle Chef’ van Gault Millau, waarna hij in 2020 op plek 94 binnenkwam in de wereldwijde ‘Top 100 Chefs’ van The Best Chef Awards.
MENU RIJKSDAALDER Amuse nashipeer / pistache
Brood met boter
Sint-Jacobsmossel kokosvinaigrette / shiso / sambal matah
Klassieke steak tartaar brioche toast / krokante ui / vadouvan
Pulpo fregola / parmezaan / gepofte paprika
Ravioli pompoen / verjus / zwarte truffel
Geglaceerde kalfszwezerik witlof / gember / groene appel
Tulband van passievrucht karnemelk-basilicumijs / veldkers
Friandise | MENU RIJKSDAALDER – VEGETARISCH Amuse nashipeer / pistache
Brood met boter
Rode kool gazpacho eidooiercreme / radijs
Vegetarische steak tartaar brioche toast / krokante ui / vadouvan
Fregola bospaddenstolen / parmezaan / salie
Ravioli pompoen / verjus / zwarte truffel
Millefeuille van rode biet tomasu beurre blanc / peterselie-olie
Tulband van passievrucht karnemelk-basilicumijs / veldkers
Friandise |