Daalder ontvangt eerste Michelinster
“Dit is een droom die uitkomt”
Restaurant Daalder uit de Amsterdamse Jordaan heeft vandaag een Michelinster gekregen. De internationale restaurantgids loofde deze uit tijdens de jaarlijkse uitreiking van Michelin in het DeLaMar Theater. Voor chef en eigenaar Dennis Huwaë is het een droom die uitkomt.
In 2016 stapte Dennis Huwaë van &Samhoud over naar restaurant Daalder om chef en mede-eigenaar te worden. Zijn wens was om op datzelfde topniveau te koken, maar dan zonder de bijbehorende plechtige sfeer en stijve bediening. Hij zocht een plek, waar iedereen durft binnen te stappen zich op zijn gemak voelt. Het voormalige bruin café in de Jordaan moest een sterrenrestaurant worden. Vandaag is die droom werkelijkheid geworden.
Enige spanning was er vooraf niet meer te bekennen. Door een foutje stonden de nieuwe sterren afgelopen zaterdag al in de app van Michelin. Dennis Huwaë kwam ontving op zaterdagochtend onder de douche het goede nieuws: “Mijn telefoon bleef maar over gaan, dus nam ik toch maar op. Het was vriend en collega Thomas Groot van restaurant 212 die het mij als eerst vertelde. Ik ben echt megatrots.”
Volgens Dennis Huwaë is het voor hem de perfecte timing. “Het is echt een megawaardering voor al het werk van de afgelopen jaren. We zijn al die tijd onszelf gebleven en zijn blijven doen waar wij in geloven. Dit is waarom we onze eigen zaak zijn begonnen. Ik ben echt onwijs trots.”
De coronamaatregelen hadden volgens Michelin geen invloed op de beoordeling. De inspecteurs van Michelin begonnen al in november 2019 met hun bezoeken en moesten het werk van maart tot juni 2020 stilleggen vanwege de coronapandemie. De gemiste bezoeken werden in de zomer ingehaald door ook in het weekend restaurants te beoordelen.
Thuis met Daalder
Tijdens de horeca-sluiting i.v.m. covid-19 richtte restaurant Daalder zich op het thuiskookmenu Thuis met Daalder, waarbij je de gerechten in eigen keuken afmaakt. Het restaurant zette naast Thuis met Daalder ook meerdere samenwerkingen op met restaurants RIJKS* en De Librije***. Als het aan de chef ligt, blijft het restaurant ook na de coronapandemie doorgaan met het thuiskookmenu. “Zolang de vraag er is blijven wij doorgaan met Thuis met Daalder. Daarnaast heb ik altijd gezegd dat ik twee sterren wil behalen, dus daar gaan we voor. We komen keihard terug uit deze pandemie.”
Noot voor de redactie
Foto’s vrij voor gebruik onder vermelding van credits: Lyan van Furth / LVFfood.com. Voor meer informatie, beeldmaterialen en interviewaanvragen, neem contact op met Roger Bloem via rogerbloem@cityguys.nl of via 06-42805307.
Over Dennis Huwaë
Hij mocht zijn loopbaan in de horeca dan als tiener bij McDonalds beginnen, Dennis Huwaë (1984) kookte het grootste gedeelte van zijn culinaire carrière bij elkaar in tweesterrenrestaurants als Ciel Bleu**, Brouwerskolkje** en &Samhoud**. Uit een drive om altijd de beste te zijn, weet Huwaë sinds zijn eerste stap in de keuken onophoudelijk zijn eigen grenzen te verleggen. Als chef en als ondernemer. In 2016 opende hij vanuit die missie restaurant Daalder, waar hij op topniveau wilde koken zonder de bijbehorende plechtige sfeer en stijve bediening. In 2018 ontving Huwaë de titel ‘Meest Talentvolle Chef’ van Gault Millau, waarna hij in 2020 op plek 94 binnenkwam in de wereldwijde ‘Top 100 Chefs’ van The Best Chef Awards.
Over Thuis met Daalder`
Thuis met Daalder is het thuiskookmenu van restaurant Daalder. Via videoinstructies, waarbij je meekookt met Dennis Huwaë, leer je signatures van Daalder te bereiden. Mindere thuiskoks hoeven zich geen zorgen te maken. Het meeste werk hebben de chefs al gedaan. Wie een oven aan kan zetten, een bordje op kan maken en water aan de kook weet te brengen, kan deze avond meekomen met het keukenteam van Daalder. Thuis met Daalder is zowel klassiek als vegetarisch te bestellen via ThuismetDaalder.nl. Het menu met restaurant De Librije*** is verkrijgbaar t/m 30 april.